péntek, 29 június 2012 00:00

5 tipp, hogy senki ne aludjon el a családi nyaralási videón

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)

 

Biztos sokan őrzünk a polcon több VHS kazettát, DVD-d vagy éppen miniDV filmet családi nyaralásainkról. Több órányi nyersanyag, amit soha nem néztünk meg. És nem is fogunk. Miért? Egyrészt hosszú, másrészt, valljuk be, saját magunk számára is unalmas, bármilyen szép emlék is legyen az. Mit tegyünk azért, hogy ez ne így legyen? Jöjjenek a tanácsok, hogy jobbá tegyük videófelvételeinket.

 

1. Rövid felvételeket készítsünk

Úgy gondoljunk a snittekre, mintha azok mondatok lennének. A mondatok fontos alkotóelemei pedig a cselekvő és a cselekmény. Egy párizsi kirándulások az Eiffel-torony, az nem egy mondat. Ellenben “Ildi sétál az Eiffel-torony előtt”, már egy mondat. Ez a mondat azonban 5-6 másodperc után már nem túl izgalmas. Senki sem szeretné nézni, hogy Ildi fél percig sétálgat.

Adsense 300x250 cikkekbe

2. Filmezzünk élőlényeket, ne tárgyakat

A fenti példát tovább gondolva, az Eiffel-torony valószínüleg 5-10 év múlva is így fog kinézni, ami változik, az mi vagyunk. Egy piknik a réten, vagy a  gyerekek fociznak. az épület tövében, próbáljuk ehhez hasonlókat felvenni, a többi pedig maradjon ott, ahol kell, a háttérben.

3. Kreáljunk egy történetet

A véletlenszerűen felvett jelenetek helyett próbáljunk meg egy előre kigondolt (és akár leírt) forgatókönyvnek megfelelően filmezni. Foglaljuk keretbe a sztorit, kezdjünk el már otthon filmezni, ahogy nézzük az útikönyvet, ahogy pakolunk, utazás közben a repülőtéren, és persze hazafelé is. A nyaralási videó ne csupán “Párizs, 2012. június” legyen, hanem “Kalandjaink ez Eiffel-torony tövében”. Nem kell bonyolult dolgokat végrehajtani, csupán a filmkészítés előtt gondoljuk át, mit is szeretnénk. Majd meséljük el.

4. Készítsünk interjúkat

Rövidke, pár szavas, mondatos interjúk sokat segítenek abban, hogy az érzéseket átadjuk. A gyerekek általában szívesen beszélnek a kamerába. Vágjuk be a film elejére, ahogy elmesélik (eléneklik), miről is fog szólni, amit látunk. Ugyanakkor nem muszáj csak a gyerekeknél leragadni, bátran kérdezzük meg a család többi tagját is, vagy éppen idegeneket, akikkel az úton találkoztunk.

5. Takarékoskodjunk a felvételekkel

“Miért? Hiszen a felvétel ingyen van. Otthon nem tudjuk majd felvenni. Ami nem kell, azt majd kivágjuk.” - Valóban. De tényleg kivágjuk? Tényleg neki fogunk ülni másfél óra felvételnek. megnézni, szelektálni? A válasz nem. Szóval takarékoskodjunk, és szorítkozzunk a lényegre. Ha csak óránként 5 darab 10 másodperces felvételt készítünk, az egy 4 napos, és napi 8 órás kirándulást feltételezve is majdnem fél óra felvétel. Ez bőven elég ahhoz, hogy egy 4-5 perces kisfilmet elkészítsünk.

+1:

Amíg nem vagyunk biztosak abban, hogy a fentieket magabiztosan meg tudjuk oldani, gyakoroljuk sokat, hogy hogyan kell a lényeget, röviden felvenni. Az eredmény garantált, többé nem fognak unatkozni, akik megnézik a filmjeinket. Másrészt magunknak is kevesebb utómunkát jelent, ami szintén nem elhanyagolandó szempont.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/csvideo/public_html/templates/joostrappure/html/com_k2/templates/default/item.php on line 250
Megjelent: 19370 alkalommal Utoljára frissítve: péntek, 28 november 2014 21:05

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Designed and hosted by PortDesign.