hétfő, 03 augusztus 2009 13:54

Pásztázás és képmozgás

Írta: 
Értékelés:
(1 szavazat)

Általában törekedjünk arra, hogy képeink ne mozogjanak, próbáljuk fix kameraállásokkal fillmezni. Az egyik leggyakrabban elkövetett hiba a folyton mozgó kép, melyen az idő rövidsége miatt nem tudjuk felismerni, mi is történik.

Legfontosabb alapelv: mindig hagyjunk elég időt a nézőnek, hogy felfogja, ami a képen van!

Amennyiben ezt betartjuk, némi mozgással - melynek szabályait betartjuk - jópofa dolgokat varázsolhatunk.

Adsense 300x250 cikkekbe

Vízszintes pásztázás, azaz a svenk

Vízszintes kameramozgás során a nézőt az egyik képről a másikra vezetjük. Mivel ez egy mozgás, van kezdete és vége. Mindig ügyeljünk arra, hogy mind a kezdő-, mind a zárókép kellő ideig látható legyen. A mozgást egyenletes sebességgel végezzük, ügyelve a folyamatosságra. A nyugodt és folyamatos mozgás érdekében különösen ajánlatos, hogy tudjuk előre, mi lesz a kezdő- ill. a zárókép. Felvétel előtt határozzuk meg mindkettőt, és próbáljuk is el, hogy zökkenőmentesen kivitelezhessük. A felvétel kezdetekor és végén ügyeljünk arra, hogy mindkét képet kellő ideig mutassuk.

Különösen ajánlott állvány használata, főként nagyobb látószöget befogó képek esetében. Amennyiben erre nincs lehetőségünk és kézből kívánunk svenkelni, mozgásunkat csípőnk forgathatósága meghatározza. A legjobb, ha a két végpont közepével állunk szemben, így jobbra is és balra is ugyanannyit kell fordulnunk filmezéskor. Kerüljük a kényelmetlen testhelyzetet, nagyjából 60 fokos szögben tudunk filmezni, anélkül, hogy csípőnket túlságosan meg kellene terhelnünk.

A svenkelést alkalmazhatjuk panorámaképeknél, vagy éppen a nézőt átvezethetjük az egyik történésből a másikba. Ha egy kisfilm során többször is alkalmazni óhatjuk, ügyeljük arra, hogy egyet jobbról, egy másikat pedig balról kezdjük, így filmünk is változatosabb lesz.

Függőleges pásztázás, azaz a tilt

A fentről le vagy lentről fel történő kameramozgást nevezzük tiltnek. Szinén mozgás, tehát kezdő- és végponttal rendelkezik. Az alapszabályok ugyanazok, mint a svenknél, tehát mutassuk kellő ideig a nyitó- ill. záróképet, a mozgás pedig legyen egyenletes és folyamatos.

Zoom

A zoom egy remek funkció, azonban használatát nem szabad túlzásba vinnünk. Sőt, egyenesen azt javasoljuk, hogy a zoom gombot a felvétel alatt egyáltalán ne használjuk. Az egyik leggyakrabban elkövetett hiba, amikor a zoom gomb folyamatosan mozog, a képnek egy pillanat nyugta sincs. Ezáltal a néző nem fogja fel, mi van a képen, ígyhát képeink fabatkát sem érnek.

Amennyiben mégis zoom-olni szeretnénk, tegyük azt nyugodtan, egyenletes sebességgel, és ügyeljünk arra itt is, hogy a kezdő- és záróképet kellő ideig láttassuk.

Lenyitás, mint a zoom egyik fajtája

Különlegesebbé tehetjük a felvételeinket az ún. lenyitás alkalmazásával. Még a felvétel előtt zoomoljunk rá a tárgy egy részletére, majd a felvétel megkezdése után szépen, egyenletesen húzzuk vissza a zoom-ot, egyre több részletet mutatva.

Megjegyzés: kereskedelmi televíziók interjúiban láthatóak újabban, hogy a kép folyton mozgásban van, hol a zoom ide-oda jár, hol pedig a kamera mozog előre-hátra. Ennek szakmai szépségéről lehet vitatkozni, ám érdemes megfigyelni, hogy ezek is bizonyos szabályok szerint működnek. Az alany arca mindig is teljes terjedelmével a képernyőn marad, a zoom vagy a mozgás kis mértékű, csupán egy kis lendületet óhajt adni az "unalmas" képnek.

Adsense 300x250 cikkekbe


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/csvideo/public_html/templates/joostrappure/html/com_k2/templates/default/item.php on line 250
Megjelent: 21207 alkalommal Utoljára frissítve: csütörtök, 04 július 2013 20:47
Tovább a kategóriában: Látószögek »

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Designed and hosted by PortDesign.