vasárnap, 19 július 2009 08:26

Képkompozíció, avagy harmonikus képek kialakítása

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)

Nézzünk meg néhány egyszerű szabályt, melyek betartása elég egyszerűnek tűnik, és vele a felvételeink minősége ugrásszerűen javulhat. Megnézzük mire kell ügyelnünk a harmonikus képkompozíciók kialakításakor. Milyen szabályok szerint alakítsuk a párhuzamos vonalakat, megismerkedünk a harmadszabállyal, ami segít a motívumok elhelyezésében, ezáltal a harmonikus kép kialakításában.

Adsense 300x250 cikkekbe

Párhuzamos vonalak

Ez egy egyszerűnek tűnő, mégis nehezen betartható szabály. Azt jelenti, hogy a kép széléhez viszonyítva a képernyőn ne legyenek ferde vonalak. Főleg épületek filmezésekor fontos ez a szabály, törekedjünk arra, hogy a ház vagy egyéb épület oldala párhuzamosan legyen a kép oldalával, az alja a kép szélével stb., az ajtók, ablakok elhelyezése is ezt a szabály kövesse. Ha lehetőségünk van rá menjünk közelebb, vagy távolabb, hogy eme szabálynak eleget tudjunk tenni.

Természetesen létezik olyan eset, amikor ezt a szabályt tudatosan szeretnénk felrúgni. Magas épületek alulnézetből történő filmezésekor az égbe mutató ferde vonalakkal hangsúlyozható az épület monumentális jellege.

Harmadszabály

Tudatosan készítsünk asszimetrikus képeket. Az asszimetria révén érdekesebbé tehetjük a képeinket. Arc filmezésekor a szemek kerüljenek a kép felső harmadába, ne hagyjunk túl sok "levegőt" a fej felett. Aa filmünk alanya jobbra néz, toljuk a képet kicsit balra, ha balra néz, toljuk kicsit jobbra. Tájképek horizontját érdemes az kép felső harmadára helyezni, ezzel több helyet kap maga a táj. Fordított helyzetben; tegyük a horizontot a kép alsó harmadára, ha az eget kívánjuk hangsúlyozni. Tudatosan távolodjunk el attól, hogy főmutívumunkat a kép középső részére helyezzük.

Gondolatban osszuk fel a képet függőlegesen és vízszintesen is három harmadra. A felvételünket meghatározó főmotívumot tegyük a kép kétharmadára, a maradék egy harmadot pedig hagyjuk "üresen", ezáltal automatikusan harmonikus képet alkotunk. Portrék esetében sokkal közelibbnek érezhetjük a személyt valamint némi mozgásteret biztosítunk. Tájképeknél szélesebbnek fog hatni a kép vagy éppen nagyon mélységet tudunk a felvételnek kölcsözni.

Uralkodó elemek, amikre figyelni érdemes, közeli arcképeknél a szemek, távolabbi képeknél a szereplő feje, tájképeknél pedig a horizont.

Adsense 300x250 cikkekbe


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/csvideo/public_html/templates/joostrappure/html/com_k2/templates/default/item.php on line 250
Megjelent: 40451 alkalommal Utoljára frissítve: csütörtök, 04 július 2013 20:49
Tovább a kategóriában: « Látószögek Perspektíva »

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Designed and hosted by PortDesign.