vasárnap, 19 július 2009 19:38

Látószögek

Írta: 
Értékelés:
(1 szavazat)

A túl sokáig ugyanolyan szögből készített felvételek untatják a nézőt, érdemes tehát a távolságot képről képre változtatni. A látószögek, vagyis a felvétel távolságának szabályszerű változtatása remek eszköz a nézők figyelmének lekötésére, és nem utolsó sorban a figyelem irányítására.

Adsense 300x250 cikkekbe

Az emberi látásmód és a kamera látásmódja közötti legnagyobb különbség a látószög. Míg az emberi szem 180 fokban képes a környezetet észlelni, addig a videókamerák kb. 120 fokos maximális látószögre képesek. Viszont a kamerák előnye, hogy ezen látószöget képesek vagyunk változtatni.

Nézzük át röviden a legfontosabb beállítási nagyságokat:

Nagytotál

Átfogó képet nyújt. Segít a környezet megismerésében, segíti a nézők tájékoztatását a helyszínt illetően. A motívumok részletei aprók, cselekmény bemutatására nem alkalmasak. Általában a cselekmény nyitó- vagy záróképének használjuk ezt a beállítást.

Féltotál, avagy elbeszélő beállítás

A szereplők itt még ugyan messze vannak, de már felismerhetőek. Ugyanakkor a környezet is ugyanakkora hangsúlyt kap. Ez a beállítás szintén a nézők tájékoztatását segíti, a cselekmény azonban már kivehető, tehát a néző azonosulhat vele, ugyanakkor bizonyos távolságban marad.

Középtotál

Ezen beállításnál már egyértelműen a cselekmény a hangsúlyos, a színhely teljesen háttérbe szorul

Kistotál

Ezzel a beállítással egy személyre irányíthatjuk a figyelmet, jellemzően a feje tetejétől a csípőjéig mutatva őt. A környezet itt már teljesen háttérbe szorul, a felvétel a filmezés alanyára összpontosul

Premierplan

Jellemzően arckép, mely csak nem betölti az egész képernyőt. A szereplő mimikájára, érzelmeire irányítja a figyelmet.

Részletfelvétel

Egy apró részletet tudunk ezzel a beállítással kiemelni, melyet a néző nem venne észre, azonban a cselekmény szempontjából fontos.

A beállítások sorrendje és használata általában a nagyobbtól halad a kisebb felé. Nagytotállal vagy féltotállal bemutathatjuk a környezetet, a cselekmény helyszínét, majd egyre közelebb haladva a nézőt elvezetjük magához a cselekményhez. Példa: esküvő esetén mutassuk be először a templomot, messziről látható, amint a vendégek gyülekeznek. A következő képpel menjünk közelebb, készítjünk egészalakos felvételeket, ahol még mindig kivehető a templom és az esemény, a vendégek tovább gyülekeznek. Ezután menünk még közelebb, vegyünk kistotál beállításokat, amint a vendégek kedélyesen beszélgetnek és várják, hogy az ifjú pár megérkezzen.

Ehhez a sorrendhez azonban nem kell mindig ragaszkodnunk. Ha a képeket megfordítjuk, a nézőt a cselekményből vezethetjük el a környezetig. Példa: vendégségben az étel "útját" bemutathatjuk oly módon, hogy először egy részletfelvételt csinálunk, amint a hús sül. Ezután az elkészült hús a tányérra kerül, majd premierplan beállítással rögzíthetjük a jóízű falatozást. Ezután jöhet egy kistotál beállítás, amin több személy falatozik, majd egy középtotálból az egész asztaltársaságot láthatjuk, amint remek hangulatban étkeznek.

Teljesen eltérő látószögeket egymás után tenni általában nem szerencsés, néha azonban kifejezetten különleges dramaturgiai effektusokat érhetünk el vele. Példa: gyermekünk a homokozóban éppen összesározza magát. Vegyünk fel először egy középtotál beállítást, melyben látható a homokozó és a benne játszó gyermek(ek). Ezután váltsunk részletre, vegyük fel a sáros kezet. Váltsunk vissza középtotálba vagy kistotálba, és mutassuk ismét a homokozót, ezúttal már közelebbről. Ismét egy ugrás egy részletre, mutassuk be a sáros lábat. Ismét egy ugrás kifelé, majd ismét vissza és mutassunk egy újabb sáros részletet, a gyermek mosolygó arcát. Végül egy kistotál beállítással mutassuk be a tetőtől talpig sáros kis gézengúzt.

Adsense 300x250 cikkekbe


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/csvideo/public_html/templates/joostrappure/html/com_k2/templates/default/item.php on line 250
Megjelent: 33335 alkalommal Utoljára frissítve: csütörtök, 04 július 2013 20:48

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Designed and hosted by PortDesign.