hétfő, 22 december 2014 00:00

10 tipp ünnepi videó készítéséhez

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)

Bámulod a régi videót, amin apukád egy nagyszerű történetet mesél - de nem igazán hallod őt. Vagy amikor a kis Anna, vagy éppen Zolika folyton a „Zézuszkáról” beszélt. Jó lenne megmondani, hogy melyikük, de túl sötét a felvétel ahhoz, hogy lásd az arcukat. És ne is beszéljünk azokról a videókról, amelyeket a világításról, díszítésről, ajándékokról, szobák elrendezéséről csináltál, és ….őőő… csak alig néhány kockányit a családról.

Az ünnepi videónak nem az ünnepek emlékeit kellene visszahoznia? Dehogynem… és mostantól ez így is lesz. Csak kövesd ezt a 10 tippet és nagyszerű ünnepi videót fogsz készíteni:

Adsense 300x250 cikkekbe

1.   Hanyagold a környezetet: Az ünnepek az emlékekről szólnak, az emlékek pedig az emberekről. Tíz év múlva senki sem fog könyörögni neked, hogy mutasd meg neki „azt a nagyszerű videót, tudod, amiben a kandalló, a fatuskó meg azok az izék vannak.” Hanem inkább azt, amelyiken Csabi megvette Julcsinak azt a szexi alsóneműt és Julcsi pedig tojáslikőrt öntött Csabi fejére? Azt biztosan sokszor lejátszanád. Mindenképpen rögzítsd a gyönyörű díszítést, a fát, a becsomagolt ajándékokat – de ne feledd, hacsak nem valami nagyon különlegesek ebben az évben, maximum csak 5 másodpercet szánj rájuk.

2.   Csak akkor kezdj el videózni, amikor már látod a szemüket: az emlékeink az emberekről szólnak, az emberekről pedig az arcuk mesél. Az arc a teljes személyiséget megmutatja: a szemünk, a redők homlokunkon, a szánk körüli ráncok mind-mind árulkodnak érzelmeinkről. Ha felidézed az arcot, feltárul az emlék. És még egy ok, amiért érdemes az arcokra fókuszálni: a négy éves lányod arca teljesen más lesz jövőre. És bizony a tiéd is.

3.   Zoomolj a lábaiddal. Ne videózz a szoba végéből! A kamera lencséje annál kevesebb fényt enged be, minél inkább ráközelítünk a tárgyra. Felejtsd el a zoomolást, menj közelebb. Meglátod, közelről a hang is jobb lesz, hiszen nincs olyan, hogy zoom mikrofon.

4.   Változtass a nézőponton: Jellemző ránk, hogy a mellkas szintjén vagy szemmagasságban tartjuk a kamerát, hogy jobban lássuk a kijelzőt. De ez nem mindig a történetmesélés legjobb módja. Hidd el, jobb képet kapsz a családtagokkal teli asztalról, ha a fejed fölé emeled a kamerát. Vagy próbáld meg, hogy a földre fekszel, amikor gyermekeid kinyitják a karácsonyi ajándékaikat. A különböző látószögek érdekesebbé és ezáltal értékesebbé teszik a videót.

5.   Tegyél fel kérdéseket: De ne olyanokat kérdezz, hogy „Tetszik a fa?” (Válasz: „Igen, anya”, majd csend), hanem olyanokat, hogy „Zsuzsi, meséld el, honnan van a karácsonyfa” vagy „ Nagypapa, milyen volt a karácsony gyermekkorodban?” Készíts rövid interjúkat!

6.   Kezdj el videózni, de csak később szólj: Melyik történetet mesélnéd el szívesebben? A tökéletes karácsonyról szólót, amelyikben mindenki nagyon kedves és udvarias, vagy azt, amelyikben a fiad „segített” a macskának felmászni a karácsonyfára és az egész elborult? A rosszcsontkodásokból nagyszerű videók születnek. Hacsak valakinek nem kell elsősegélyt nyújtani, a kamerád az esemény végéig folyamatosan vegye a történéseket.

7 .   Videózz a gyermekeidnek: Gondolkodj el azon, mit szerettél volna saját gyermekkorodból videón rögzíteni és vedd fel azt. A hároméves gyermeked nem tudja megmondani, hogy mit filmezz. Ne csak őt vedd fel, ne felejtsd el magadat és kedvesedet sem megörökíteni a videóban. Húsz év múlva utódaid hálásak lesznek a megőrzött emlékekért.

8.   Vigyázz az ünnepi fényekkel: Gyertyaláng, színes izzók, csillagszóró – mindezek nagyon szépek, ám gyakran nem elegendőek videó rögzítéséhez. Rendben, hogyromantikus videót szeretnél rögzíteni, de ha a felvétel a monitoron sötét, később sem tudod semmilyen módon világosabbá varázsolni. A kamera fénnyel működik, kapcsold fel tehát a világítást, húzz oda egy állólámpát – tegyél meg mindent, hogy világos, éles, tiszta képet kapj.

9.   Örökítsd meg a szertartásokat: Mik azok a dolgok, amelyeket a család minden évben megtesz? Rögzíts néhány kockát a bejglisütésről, a forraltboros partiról, vagy a családi korcsolyás bukásokból, hogy megmutathasd, mennyit változik és növekszik családod évről évre.

10.   Ne próbáld elrejteni a kamerát: A gyermekek (és a felnőttek is) sokszor kameralázasak, de sokkal rosszabb, ha  megpróbálod őket trükkösen, a kamerát eldugva felvenni. Legyen nyilvánvaló, hogy Te most videózol! Nemsokára úgyis rád unnak és elkezdenek természetesen viselkedni.Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/csvideo/public_html/templates/joostrappure/html/com_k2/templates/default/item.php on line 250
Megjelent: 15928 alkalommal Utoljára frissítve: hétfő, 22 december 2014 08:42

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Designed and hosted by PortDesign.