péntek, 25 március 2011 17:53

Ingyenes videószerkesztő program - Windows Live Movie Maker Kiemelt

Írta: 
Értékelés:
(36 szavazat)
Windows Live Movie Maker logo Windows Live Movie Maker logo Microsoft

A Windows Live Essentials részeként ingyenesen hozzáférhető a Microszoft videószerkesztő programja, a Windows Live Movie Maker. Régebbi Windows verziókban, mint XP és Vista, még az operációs rendszer része volt, a Windows 7-ből azonban kikerült, viszont továbbra is ingyenesen beszerezhető. Letöltési link a cikk alján található.

A szoftver szintén a videóvágás folyamatának leegyszerűsítését célozza, meglepő sikerrel. Valóban néhány kattintással látványos dolgokat művelhetünk, a beépített AutoMovie témáknak köszönhetően pedig az egész szerkesztési folyamat a végtelenségig leegyszerűsíthető és igazán különleges végeredmény érhető el.

 

Adsense 300x250 cikkekbe

Letöltés, telepítés után a program elindulásakor egy hasonló ablakot fogunk kapni. A felső sáv a menü, a legújabb Microsoft programok stílusában. Az ablak többi része a timeline, ahol maga a videóvágás zajlik.

Windows Live Movie Maker kezdőkép

A projektünkhöz az Add szekcióban adhatunk hozzá elemek, képi elemeket (videók és fotók), zenéket, webkamera videókat, snapshot-ot, vagy éppen címzést, feliratot, vagy stáblistát. A videókból a nem szükséges részeket az I (in) és O (out) betűk segítségével távolíthatjuk el. A vágandó snittbe állva, az I lenyomásával az elejét, az O lenyomásával a snitt végét vághatjuk le.

Window Live Movie Maker home

Az elemek hozzáadása után az AutoMovie témák közül választva akár néhány kattintással végleges formába is önthetjük a filmünket. Az AutoMovie témák automatikusan hozzáadják a projekthez a címzést, a snittek közötti átmeneteket valamint a stáblistát, rendezővel, szereplőkkel és helyszínnel. Ha az egérkurzort a téma ikonja fölé visszük, rögtön el is indul az előnézet. Kattintással véglegesíthetjük a választásunkat. A grafikus elemeket természetesen szerkeszthetjük és saját szájízünk szerint alakíthatjuk. Erről kicsit lejjebb bővebben.
Az Editing részben forgatásokat végezhetünk, valamint törölhetünk részeket, illetve kijelölhetünk elemeket.
A Share szekció felelős a filmünk megosztásáért, feltölthetjük videóinkat SkyDrive-ra, Facebookra, YouTube-ra, a Windows Live Groups-ra, vagy éppen Flickr-re, de további plugin-ek is letölthetők, ha ezek nem volnának elegendőek. A Save movie-ban a merevlemezre menthetjük projektünket fájlként vagy éppen rögtön DVD-re írhatjuk.

Window Live Movie Maker animációk

A Transitions részben választhatjuk ki a két snitt vagy fotó közötti átmenetet. Különböző stílusokban több, mint 70 közül választhatunk, melyeket azonnal előnézhetünk, ha az egérkurzort az átmenet ikonja fölé visszük. Megválaszthatjuk az átmenet hosszát és akár alkalmazhatjuk minden snittünk között. Hasonlóan működik a Pan and zoom részleg is.

Window Live Movie Maker effektek

Az Effects menüpontban választhatjuk ki az aktuális filmrészletre vonatkozó effektet, 26 közül választhatunk. Állíthatjuk a fényerőt, illetve alkalmazhatjuk minden snittre.

Adsense 300x250 cikkekbe

Window Live Movie Maker projekt

A Project menüpont a filmünk néhány jellemzőjét állíthatjuk. Az Audio mix a filmünk és a zene hangjának a relatív erősségét állíthatjuk, amennyiben nincs szükségünk az eredeti hangra, beállíthatjuk, hogy csak az aláfestő zene szóljon. Ha videóklipet készítünk, válasszuk ezt az opciót. Amennyiben a Fit to music gomb aktív, a program úgy állítja be a projektben lévő képek hosszúságát, hogy a film szinkronban legyen a zenével, tehát, hogy a film akkor végződjön, amikor a zene.
Az Aspect ratio részben pedig a 16:9-es illetve a 4:3-as arányt módosíthatjuk.

Window Live Movie Maker view

A View menüben a timeline felbontásán változtathatunk, valamint a projektünk kisképeinek méretét módosíthatjuk. Ebben a részben válthatunk teljes képernyős nézetre is.

Window Live Movie Maker video tools edit

A Video tools / Edit menüpontban az aktuális filmrészletünkön állíthatunk néhány dolgot. Az Audio részben a snitt hangereje állítható, valamint a hang "beúszása". Az Adjust részlegben a háttérszín állható, valamint a snitt sebessége, illetve fényképek esetén a fotó hossza a projektben. Az Editing részben végezhető a nem kívánt részek levágása, a fentebb említett módon, ugyanúgy, mintha az I és O billentyűket használnánk.

Window Live Movie Maker music tools opciók

A Music Tools / Options menüben a filmünk alatt lévő zene néhány beállítását változtathatjuk meg. Az Audio részben itt is a hangerőn illetve a "beúszás"-on állíthatunk. Az Editing részben az előző menühöz hasonlóan vághatjuk le azokat a részeket, amelyekre nincs szükségünk.

Window Live Movie Maker text tools format 1

Window Live Movie Maker text tools format 2Ha a filmünkben lévő egyik szöveges elemre (cím, felirat, szereplők, színhely, rendező stb.) kattintunk, előbukkan egy új menüpont, a Text tools / Format. Itt a szöveges rész néhány jellemzőjén változtathatunk, elsősorban magát a feliratot testre szabhatjuk, beírhatjuk a filmünkhöz illő szöveget. Megváltoztathatjuk a betűtípust, betűméretet, vastagon, dőlten írhatunk és a betű színét is beállíthatjuk. Az Adjust mezőben magát a szöveget írhatjuk át, háttérszínt változtathatunk, illetve a kezdési késleltetés és a szöveg időbeni hosszát is itt tudjuk beállítani. Az Effects részben a szöveget 24 féleképpen mozgathatjuk. Ahogy azt már fentebb megismertük, itt is előnézhetjük, amennyiben az egérkurzort az ikon fölé visszük.

Összefoglalás:

Összességében egy meglepően nagytudású szoftverhez jutunk a Windows Live Movie Makerrel. Játszi könnyedséggel tudunk gyorsan és hatékonyan látványos dolgokat alkotni. A program felépítése logikus, használata nagyon hamar elsajátítható.

Adsense 300x250 cikkekbe

Előnyök:

  • Logikus felépítés
  • Könnyen tanulható
  • Sok hasznos funkció

Hátrányok:

  • a videók szerkesztése nehézkes
  • a felvételek hibáinak korrekciója (fényerő, kézremegés) nem lehetséges

Hasznos információk:

Rendszerkövetelmény:

Platform: Windows Vista vagy 7

Processzor: Intel Pentium vagy AMB Athlon 1.6Ghz vagy jobb

Memória: 1 GB RAM vagy több

Felbontás: 1024 x 576 legalább

Egyéb: legalább DirectX 9 kompatibilis videókártya

Letöltés innen: Windows Live Movie Maker

Ár: ingyenes

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/csvideo/public_html/templates/joostrappure/html/com_k2/templates/default/item.php on line 250
Megjelent: 96175 alkalommal Utoljára frissítve: csütörtök, 04 július 2013 20:44

5 hozzászólás

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Designed and hosted by PortDesign.