csütörtök, 17 március 2011 09:20

Ingyenes videoszerkesztő szoftver - Pinnacle Systems VideoSpin Kiemelt

Írta: 
Értékelés:
(4 szavazat)
VideoSpin logo VideoSpin logo Pinnacle

A VideoSpin 2.0 a Pinnacle ingyenes, a Studio 11-n alapuló videoszerkesztője. Aki ismeri a a Pinnacle Studio-t, az könnyedén fog ezzel is boldogulni. Ugyan ez még messze nem nyújtja azokat a szolgáltatásokat, amiket egy fizetős videóvágó program, az alap funkciókra kiválóan alkalmas, legyen az YouTube, iPod vagy DVD kompatibilis videó készítése. Kezdők számára ajánljuk.

 

Adsense 300x250 cikkekbe

Először nézzük a program hátrányait, majd áttérünk az előnyeire.

Az ingyenességnek természetesen ára van.

Egyrészt nem tudunk videókameráról filmet importálni, csak a merevlemezen vagy SD kártyán lévő fájlokat tudja kezelni.

Továbbá nem tudunk hangot szerkeszteni a programmal és nincsenek videó effektek, vagyis pl. egy sötét felvételt nem tudunk világosabbá tenni.

További hátrány, hogy csupán, AVI, Flash, Real vagy MPEG-1 formátumban exportálhatunk. Ezt a hiányosságot egy 15 dolláros kodek csomag megvásárlásával hidalhatjuk át, amivel DivX, MPEG-2 vagy MPEG-4 formátumokat tudunk exportálni. Ez a kodek csomag 15 napig ingyenesen használható, ezután eldönthetjük, hogy szükségünk van-e rá. A szoftver persze ez nélkül is működik. (Ha már egyéb Pinnacle szoftverhez beszereztük ezt a kodek csomagot, az természetesen használható).

Node, miért is szerethetjük ezt a szoftvert? Például a meglepően sok videó átmenet, felirat sablon és beépített hangeffekt miatt. És azért is, mert kezeli a HD felbontású videókat.

És most kezdjük el használni a programot. A videók szerkesztése két lépésből áll, első a szerkesztés, második a film készítése.

A szerkesztő ablak:

VideoSpin szerkesztő képernyő

Az ablak jobb oldalán találhatóak a projekt egyes elemei külön kategóriákba rendezve. Középen a Pinnacle által készített segédleteket nézhetjük meg, bal oldalon pedig a vágott anyag előnézete látható. Az egész alatt pedig az ún. timeline, ahol maga a videóvágás zajlik.

Nézzük meg ezeket külön-külön.

Adsense 300x250 cikkekbe

VideoSpin menu 01VideoSpin menu 02A projekt elemei:

Videók - a projektben használt videó fájlok megtekintése. Alap esetben ez a Dokumentumok/Videók mappa tartalma
Átmenetek - a rendelkezésünkre álló áttűnés effektek találhatóak itt. 70 közül választhatunkFeliratok, főcímek - filmünkben címadáshoz illetve feliratokhoz használható sablonok
Képek, fényképek
- a projektben használt kép fájlok megtekintése. Alap esetben ez a Dokumentumok/Képek mappa tartalma
Hang effektek
- a rendelkezésünkre álló hang effektusok találhatóak itt. Rengeteg kategóriából válogathatunk, többek között járművek, állatok, nyikorgások, háttérzajok
Zenék - a projektben használt videó fájlok megtekintése. Alap esetben ez a Dokumentumok/Zenék mappa tartalma

Az egyes elemeket drag-and-drop módszerrel helyezhetjük el a timeline-on.

Tutorial

Az ablak közepén lévő Start Tutorial feliratú gombra kattintva egy angol nyelvű rövid ismertető indul el, amely dióhéjban ismerteti a program funkcióit és használatát.

VideoSpin Preview ablak

Preview ablak

A preview ablakban tekintetjük meg a készülő filmünket. A videó elindítása és leállítása a szóköz billentyűvel is működik. Ez az ablak csak akkor aktív, hogyha a timeline-on dolgozunk. A film a gombokkal, a gombok feletti csúszkával vezérelhető, valamint léptethetjük képkockánként is a fel és le nyilak segítségével. Az idő óra:perc:másodperc:képkocka metódus alapján működik. (egy másodpercben 25 képkockánk van PAL és 30 NTSC videó esetén) Az audio csúszkával a hangerőt tudjuk szabályozni.
A jobb felső sarokban található piros nyílra kattintva a videót teljes képernyőn tekinthetjük meg. Az escape gomb segítségével tudunk a normál felbontásba visszalépni.

Timeline

A szoftver leglátványosabb része a timeline. Itt készül a filmünk. A projekt elemei közül tudjuk ide az elemeket belehúzni.

A kamera és a vele összekötött mikrofon sorába kerülnek a videók, alá a hozzá tartozó hangok, valamint a képek, fényképek, ha azokat is szeretnénk használni. Ide tehetjük az átmeneteket is, ezeket két schnitt közé kell beszúrnunk. Amennyiben a videóhoz tartozó hangra nincs szükségünk, a rajta lévő piros vonalat húzzuk le teljesen a sor aljára, így a hangot elnémítottuk.
A T betű sorába pakolhatjuk a filmünkhöz tartozó feliratokat, főcímeket. A felirat sablonokat dupla kattintással szerkeszthetjük és saját szánk íze szerint faraghatjuk.
A hangszóró mellé kerülhetnek a használni kívánt hangeffektek. Végül a legalsó sor a zene elhelyezésére szolgál.
A timeline alatt lévő csúszkával közlekedhetünk a filmünkben, valamint a piros plusz és mínusz gombokkal zoomolni tudunk.

VideoSpin timeline

 

Film készítése ablak

Amennyiben filmünkkel elkészültünk, jöhet a projekt következő része, amikor is a filmünket lejátszható formátumba konvertáljuk. Ehhez kattintsunk a 2 Film készítése fülre.

VideoSpin film készítése ablak

Ebben az ablakban adhatjuk meg a film végső formátumát, számos verzió között választhatunk, célunknak megfelelően, miszerint DVD-n, számítógépen vagy online szeretnénk azt a továbbiakban használni.

VideoSpin Film készítés menüVideoSpin Film készítés menü 2

Filmünk kiírása

Jónéhány előre beállított lehetőség között választhatunk. Először is azt kell eldöntenünk, hogy fájlként szeretnénk használni, vagy rögtön a webre szeretnénk feltölteni az elkészült anyagunkat.

Fájlként jónéhány formátum közül választhatunk, AVI, iPod, MOV, Sony PSP, WMW, 3gp vagy RealMedia. A 15 dolláros kodek csomag megvásárlása után pedig rendelkezésünkre áll a DivX, az MPEG-2 és az MPEG-4 is. Minden formátumnál 4-5 minőségi szint közül választhatunk. Ez általában a videó felbontásának változtatását jelenti. Ha ezek nem felelnek meg, lehetőségünk van egyéni beállítások használatára.

A webes feltöltést választva filmünket azonnal megoszthatjuk a YouTube-on vagy a Yahoo! Video-n

Adsense 300x250 cikkekbe

Összefoglalás:

Összességében véve első szoftverünknek a VideoSpin remek választás, sok látványos funkcióval. Amennyiben most kezdünk ismerkedni a videoszerkesztéssel, ez a program nyújtja mindazt, amitől beleszerethetünk ebbe a hobbiba. Azonban miután videóvágási tudásunk egyre magasabb szintre jut, hamar rájövünk, a látványos dolgok helyett inkább hasznosakra lenne szükségünk. Ezeket azonban csupán fizetős szoftverektől kaphatjuk meg.

Előnyök:

  • Kezdők számára kiváló
  • Könnyű kezelhetőség
  • Közvetlen Youtube vagy Yahoo! Video feltöltés
  • Tud magyarul

Hátrányok:

  • Amint kicsit belejövünk a videoszerkesztésbe, ez a program már kevés lesz

 

Hasznos információk:

Rendszerkövetelmény:

Platform: Windows

Processzor: Intel Pentium vagy AMB Athlon 1.4Ghz, ajánlott 2.4Ghz vagy jobb

Memória: 512 MB RAM, 1GB vagy több ajánlott

Merevlemez: 150MB a szoftver számára

Egyéb: legalább DirectX 9 kompatibilis videókártya legalább 64MB RAMmal

Letöltés innen: www.videospin.com

Ár: ingyenes (MPEG-2, MPEG-4, DivX kodek csomag 15$)

 

Ön használja? Tetszik? Nem tetszik? Kérjük ossza meg tapasztalatait.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/csvideo/public_html/templates/joostrappure/html/com_k2/templates/default/item.php on line 250
Megjelent: 36164 alkalommal Utoljára frissítve: csütörtök, 04 július 2013 20:49

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Designed and hosted by PortDesign.